CE TREBUIE SĂ FACI PENTRU A DEVENI MILITAR

Îţi doreşti o provocare, vrei să te mândreşti cu profesia şi cu realizările tale, să fii printre cei mai buni, să fii respectat şi să ai posibilitatea de a te afirma şi de a te perfecţiona continuu?
Armata îţi oferă posibilitatea de a alege între mai multe tipuri de carieră şi specializări, în funcţie de vârsta, studiile, abilităţile şi aspiraţiile tale profesionale.

Cetățenii români pot urma cariera militară în calitate de ofițer, maistru militar, subofițer sau soldat/gradat profesionist în activitate, în urma absolvirii unei instituții de învățământ superior sau postliceal militar, a unui curs de formare profesională ori program de instruire a soldaților/gradaților profesioniști.

Absolvenții de gimnaziu pot opta pentru a deveni elevi la colegiile naționale militare. După finalizarea studiilor, datorită cunoștințelor și deprinderilor dobândite, absolvenții colegiilor naționale militare vor fi admiși în instituțiile de învățământ superior militar (academii militare) sau vor continua pregătirea în învățământul postliceal militar de formare a maiștrilor militari.

Informează-te!

Indiferent ce tip de carieră militară sau program de formare profesională te-ai hotărât să urmezi, este esenţial să te informezi, pentru a putea face o alegere în cunoştinţă de cauză. Poţi face acest lucru citind informaţiile publicate pe acest site şi pe paginile asociate din reţelele de socializare:

De asemenea, poţi lua legătura cu un recrutor de la biroul informare-recrutare din județul/sectorul în care domiciliezi sau îți desfășori activitatea ca militar în activitate ori ca elev militar. Acesta te va informa, îndruma şi sprijini pentru ca tu sa faci alegerea cea mai bună, nu numai pentru acum, dar şi pentru mai târziu.

Etape de parcurs

Pentru a deveni militar în activitate (ofiţer, maistru militar, subofiţer, soldat/gradat profesionist) prin absolvirea unui program de formare profesională iniţială sau pentru a urma cursurile unui colegiu naţional militar, candidaţii parcurg următoarele etape:

Atenţie! Ordinea probelor/evaluărilor poate să difere de la o categorie de personal militar la alta sau în funcţie de programul de formare profesională pentru care optezi, ori chiar de la un an de recrutare la altul.
De aceea este necesar să urmăreşti informaţiile publicate la începerea perioadelor de înscriere a candidaţilor.

Concret, iată ce ai de făcut

Modalităţi de înscriere şi transmitere a documentelor din dosarul de candidat

Modalităţi de înscriere şi transmitere a documentelor din dosarul de candidat.
Pentru înscriere se utilizează fişa de contact, care conţine datele de identificare şi opţiunile personale pentru cariera militară. Aceasta se completează de către către candidaţii la procesul de recrutare fie online, fie în scris, la structura care desfăşoară recrutarea.

În perioadele stabilite prin calendarul activităţilor de recrutare şi selecţie, înscrierea candidaţilor se face prin una dintre următoarele modalităţi:


Candidaţii sau părinţii ori tutorii legali ai candidaţilor minori pot transmite documentele necesare constituirii dosarului de candidat prin una din modalităţile mai sus prezentate.

Până la termenele stabilite prin calendarul activităţilor de recrutare şi selecţie, candidaţii au obligaţia de a prezenta la structurile care execută recrutarea documentele care se solicit, în original sau copie legalizată, în vederea certificării confruntării documentelor transmise electronic sau în fotocopie.
Nu este deloc complicat, ai nevoie doar de puţin curaj, perseverenţă şi multă seriozitate, iar aceste calităţi sunt printre cele care definesc un bun militar.

Dacă dorești o carieră în Armata României

și urmează pașii indicați